Efectul de Dezinfecție al Aburului Uscat la 140-185°C

Știați că aburul uscat (temperaturi între 140-185°C) s-a dovedit eficient pentru a deactiva virușii și a ucide bacteriile?

Când vine vorba de curățare și dezinfecție, protecția împotriva virușilor este prioritatea noastră principală. Ce este dezinfecția? Poate fi definită ca și: curățarea de pe o suprafață a unora sau a tuturor organismelor patogene care pot provoca infecții.

Căldura este dovedită a fi o modalitate eficientă, nu există un subiect viu, organic, care să nu fie la un moment dat sensibil la căldură. Ucidem bacteriile din alimentele pe care le mâncăm gătind-o. Folosim autoclave în spitale pentru sterilizarea instrumentelor chirurgicale. În anumite zone sfătuim oamenii să-și fiarbă apa pentru a fi sigură pentru băut.

Informațiile științifice, dovedite prin teste de laborator arată că aburul uscat poate ucide organismele cu o eficiență de mii de ori mai bună decât orice produs chimic. Folosind tehnologia de curățare cu abur uscat particulele care apar în mod natural în apa se pot transforma în nano-cristale ascuțite, care distrug pereții celulari, biofilmele și membranele care protejează virușii. Acest lucru permite căldurii ridicate a aburului să pătrundă în microorganism pentru al ucide. Este nevoie de cinci secunde (pentru a permite transferul de căldură) cu suprafața care trebuie dezinfectată pentru a elimina toată materia organică.

Mai multe avantaje:

·         ucide mai multe microorganisme

·         nu este nevoie de citirea etichetelor de pe diferitele substanțe

·         evitați expunerea la substanțe chimice dăunătoare

·         reduce nevoia pentru echipament individual de protecție

·         economisește bani – nu este nevoie cumpărarea produselor chimice

·         eforturi reduse și rezultate îmbunătățite

Conform primelor date privind stabilitatea și rezistența coronavirusului SARS compilate de membrii organizației WHO se arată că temperatura de 56°C ucide coronavirusul SARS la aproximativ 10000 de unități pe 15 min (reducere rapidă).

Șocul termic folosit la curățarea cu abur uscat (temperaturi între 140-185C), s-a dovedit eficient pentru a deactiva viruși și a ucide bacteriile de pe mobilier sau alte obiecte. Guvernul Marii Britanii, printr-un comunicat a sfătuit folosirea aburului uscat pentru deactivarea COVID-19. „Atunci când de exemplu mobilierul tapițat și saltele sau alte obiecte nu pot fi curățate cu detergenți sau prin spălare, trebuie aplicată curățarea cu aburi”, informează Guvernul pe site-ul lor.

Aburul uscat poate ucide 99,9% din acarieni, germeni și bacterii, inclusiv germeni periculoși precum salmonella, bacteriile stafidice și E. Coli, respectiv deactivează virușii. De asemenea, agenții de curățare cu aburi elimină murdăria și petele de pe covoare, tapițerie, draperii și alte țesături.

Aflați mai multe detalii despre Tehnologia de curățare cu abur uscat AICI.

Sursă: Pagina WHO - www.who.int/csr/sars/survival_2003_05_04/en/

                                 - www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7680040/